Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z MujPacient.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

» Praktický lékař » Karcinom prsu » Karcinom prsu u 74leté ženy - přejít na jiný lék?

Karcinom prsu u 74leté ženy - přejít na jiný lék?

12. 5. 2023

Jsem praktickou lékařkou, je mi 74let. Před 2,5 lety jsem podstoupila mastektomii pro invazivní ca NST, gr 2,ER 100procent,PR 100procent,MiB 8proc,cerb 0.Bez zn. meta do uzlin. Užívám Trozel a začaly poslední rok kloubní obtíže, skákavé prsty s deformaci kloubů a zhoršení hybnosti a otoky.

Můj dotaz je, zda nepřejít na jiný lék/Tamoxifen/? Na dlouhodobou léčbu jsem psychicky fixována. Děkuji za odpověď. 

Sdílet

Reakce: 3

Vážená paní doktorko, asi i u jiných inhibitorů aromatázy by tyto nežádoucí účinky byly vyjádřena, pokud nemáte kontraindikace, je převedení na Tamoxifen (vlastně s ohledem na délku užívání i časově) optimálním řešením. Pokud nešlo o lokálně pokročilé onemocnění vyššího stádia (TNM neuvedeno, St. po mastektomii s pN0) pak bych se asi nebál Vás event. ponechat i bez této léčby, jinak ale 5 let blokády bude nejspíše zcela dostačující.

Vážená paní doktorko, Vzhledem k Vašim potížím a fixaci na léčbu to považuji za optimální řešení. Pokud byl nádor větší, a vy nemáte kontraindikace k tamoxifenu ( tromboembolie, prokoagulační stav), tak lze tamoxifen ponechat na 3-5 let za gynekologických kontrol.

Milá paní doktorko, nevím, jak byl Váš nádor velký, ale histologicky byl velmi příznivý, s nízkou růstovou aktivitou a vysokou pozitivitou hormonálních receptorů. (luminální typ A). Tamoxifen je určitě dobrá volba, bude dobře působit nejen jako ochrana před návratem nádoru, ale i také na Vaše cévy a kosti.

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Odpovědi byly vyčerpávající, překvapila mě rychlost odpovědi. Všem ještě jednou děkuji.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Leukopenie při léčbě transtuzumabem

31. 1. 2024 08:41

43letá pacientka, od 2/2023 Ca mammae l.sin., cT3NOMO, multicentrický, biopsie: invazivní duktální grade 2, skóre 6, ER a PR negat. HER2 +(skóre 3+), bez nekrozy či angioinvaze genetika negativní. 16.3.23 MR prsu + KL před zahájením léčby: Vpravo bpn...

Adjuvantní RT hrudní stěny po mastektomii

8. 11. 2023 16:43

43 letá pacientka, dosud zcela zdravá, štíhlá, prsy malé. od 2/2023 Ca mammae l.sin., cT3NOMO, multicentrický, biopsie: invazivní duktální grade 2, skóre 6, ER a PR negat. HER2 +(skóre 3+), bez nekrozy či angioinvaze genetika negativní. 16.3.23 MR pr...

Ca prsu ročník 1976

1. 4. 2021 05:45

5/2017 pozitivní nález MG - vlevo patrné vtažení bradavky, cípatý kondenzát retroareol. a zesílení kůže v této lokalizaci, v MHK při bázi žlázy patrný další cípatý infiltrát vel. cca 10 mm, uzliny fyziologické. UZV - retroareol. patrný hypoechog....

Přihlaste se k odběru newsletteru. Na nově publikované případy Vás rádi upozorníme.
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z MujPacient.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.