CRCA relaps po docetaxelu

18. 10. 2016 14:31

72 ročný pac. s komorbiditou koxartrozy ,r.2011 adenoca prostatae inic. PSA - 16,3 ng/ml , Gleason 9/5+4/, pT3bN0M0, IIB št: od 11/11 - Firmagon + Bicalutamid , 2/12 zmena za Eligard ,3/12 - PSA nadir 0,4 ng/ml, 5/12 - 6/12 - lok. RAT na obl. prostaty TD 72 Gy /OUSA/,6/14 bilat. orchiektomia pre CRCP,
4/14 - diseminácia extraosseálna - mts lymfadenopatia v ľavej supraklavikule, aortokaválne, v prostate v.s. perzistencia / lokorecidíva/,
od 1/15 - 7/15 - 10 cyklov docetaxel s PSA nadirom 0,47 v 11/15, kompletnou CTregresiou supraklavikul. , v prostate, stabilizáciou paraaortálnej LAP do 22mm. Po ukončení cht pac. bez akejkoľvek liečby.
od 1/16 pomaly vzostup PSA , 2/16 generalizácia v skelete - 2 ložiská v panve,/, 8/16 PSA 7,15ng/ml,gamagraficky 4 ložiská v panve, bez progresie viscerálnych sekundarizmov dľa CT v 8/16.
8/16 zahájená HT bicalutamid, bisfosfonát, PSA 10/16 9,8ng/ml.
Pac. doteraz menežovaný extra muros, doporučili by ste v dalšom postupe retreatment docetaxelom? /pac. má minim .neurotoxicitu , normálny hemogram, PSA však začalo stúpať pol roka po ukončení liečby / ďakujem !

Reakce: 3

Pokračovat v bisfosfonátu, podle rozsahu neurotoxicity (uvedena jako minimální) bych zvažoval spíše pokračování v CHT cabazitaxelem (i v závislosti na kritériích úhrady, která máte na Slovensku), spíše bych však upřednostnil podávání preparátu ARTA. Klasický docetaxel retreatment bych nezvažoval.

MUDr. Tomáš Svoboda, Ph.D.
MUDr. Tomáš Svoboda, Ph.D. 20. 10. 2016 13:51

Podání docetaxelu je možné vzhledem k relativně delšímu odstupu od ukončení léčby s dobrou odpovědí. Podle popisu předpokládám, že je pacient prakticky bez symptomů onemocnění a má pouze biochemický relaps. U minimálně symtomatického pacienta bych kromě pokračování bisfosfonátu zvážila spíše ARTA přípravek (ABI, ENZA) než retreatment docetaxelem.

MUDr. Michaela Matoušková
MUDr. Michaela Matoušková 20. 10. 2016 17:38

V případě chemoterapie bych spíše zvážila kabazitaxel, ale stejně jako kolegové bych upřednostnila některý z preparátů ARTA. Též bych event. uvažovala o změně z BSF na X-gevu.