Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z MujPacient.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.

Zpravodajství z KNOU 2024. Co je nového?
Proběhl již devátý ročník konference Komplexní novinky v onkourologii 2024. Co zajímavého zaznělo? Nenechte si ujít videokomentáře. Více ZDE.

×

Přehled případů, na které se ptali Vaši kolegové lékaři

» Onkolog, Urolog » Ostatní diagnózy » Malígny phyllodes Tu. prsníka u 21ročnej pacientky

Malígny phyllodes Tu. prsníka u 21ročnej pacientky

23. 5. 2024

21ročná pacientka, bez komorbidít, riešená v mamologickej ambulancii pre USG aj palpačný nález rezistencie v prsníku., podľa CCB: phylodes tumor. Realizovaná extirpácia tumoru. 

Definitívna histológia: Tumor z DLQ ľavého prsníka: malígny phyllodes tumor, vdľ. 76x60x40mm, malígna je stromálna komponenta nádoru. Stróma nádoru je difúzne výrazne celulárna, vretenobunková, so stredne výraznými až výraznými bunkovými atypiami.  Prítomný je ložiskový nadrast strómy (stromal overgrowth). Mitotická aktivita 11-23 mitóz/10HPF. Ložiskovo sú menšie nekrózy veľ. 5-7mm. Bez heterológnych elementov. Nádor je makroskopicky aj mikroskopicky dobre ohraničený, odstránený kompletne, ale bez bezpečnostného lemu /lem zdravého tkaniva 0-2mm). 

Prosím o radu ohľadom ďalšieho postupu:
1/ Je potrebná reoperácia pre tesné resekčné okraje? (Ku dosiahnutiu dostatočných resekčných okrajov by pri reoperácii bola nutná mastektómia vzhľadom na veľkosť prsníkov)
2/ Je prínosné vyšetrenie sentinelovej LU, prípadne exenterácia axily? 
3/ Vzhľadom na malígny phyllodes tumor - aký je váš názor na adjuvantnú onkoterapiu (RAT?, CHT?- aká?), nakoľko tento tumor má popisovanú limitovanú citlivosť na onkoterapiu.  

Vopred ďakujem za pomoc.

Sdílet

Reakce: 2

Vzhledem k tomu, ze nádor nemá místy bezpečnostní lem ( 0 mm) je reoperace indikována
Jedna se o mezenchymalni nádor, který se šíři spíš hematogenne , proto není SNB indikována
Adjuvantni léčba neni vzhledem k malé chemosenzitivitě i radiosenzitivitě indikovaná

Souhlasím s názorem paní doktorky Petrákové

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Ďakujem za cenné rady, pacientka je na reoperácii.

Tazatel byl s doporučeními spokojen

Další případy

Indikácia CHT?

24. 3. 2024 09:44

Pacientka v roku 2019 po adnexektomii l.dx.+ apendektomii pre cystadenóm pravého ovária, histol. v apendixe nález LAMN /Low grade appendiceal mucinous neoplasm/, bez zachytenia invazívneho rastu, báza apendixu negat. Pacientka v sledovaní onkochirurg...

Ako liečiť peritoneálny mezotelióm nevhodný k CRS

29. 1. 2024 18:09

T.č. 62-ročná pacientka, ako 24ročná liečená pre Ca cervicis uteri st.p. RAT v r.1985, t.č. pri plánovanej LSK resekcii colon sigmoideum pre HG adenóm v sigme pre nemožnosť endoskopického riešenia pre nonlifting lézie ...peroperačne zistený nález kar...

raritní

Solitárne ložisko dezmoid v prednej brušnej stene

2. 10. 2023 19:22

30-ročná pacientka, doteraz zdravá. V 2. trimestri gravidity na gynekologickej ambulancii na USG náhodný nález ložiska v prednej brušnej stene - pôvodne suspekcia na myóm. Pôrod v termíne realizovaný cisárskym rezom 03/2023, pri výkone palpačne verif...

Přihlaste se k odběru newsletteru. Na nově publikované případy Vás rádi upozorníme.
Nebojte se přihlásit! Své nastavení můžete kdykoliv později změnit.

Chcete-li vědět o nově publikovaných kazuistikách a dalších novinkách z MujPacient.cz jako první, stačí z nabídky zvolit položku "Přihlásit".

Potřebujete čas na rozmyšlenou? Zvolte tlačítko „Později“ a my se vám připomeneme později.
Jsme skoro hotovi! Pokud se chcete přihlásit k odběru novinek, stačí už jen kliknout na „Povolit“.