včasná chemoterapie u vysoko rizikového CaP

12. 10. 2015 07:05

56 ročný inak zdravý, aktívne pracujúci pacient mal v 6/2015 dg- lokálne pokročilý adenoca prostae Gleason 9/4+5/, T4N2M1 /skelet /, infiltrácia m.m., lokoregion. LAP, mts v skelete axiálnom i apendikulárnom:/gamagrafia skeletu/
CT vyš. hrudník, abdomen, panva:tu prostaty s prerastním do semin. vesikúl a mm má neprav. stenu, lokoregionálna LAP v MP , retroperit. LAP , poč. skleroticko - lytické lož. v skelete. T4N2M1, ojed. pľ. noduly - dop. kontrol ao 3 mesiace.
inic. PSA 425ng/ml, 6/15 podaný urologom Eligard, PSA 9/15 7,2 ng/ml, TST 25 ng/ml, Denosumab mesačne
Dotaz: Indikovali by ste u tohoto asymptomatického pacienta včasnú systémovú chemoterapiu docetaxelom pri dobrej odozve na hormonálnu liečbu ?
ďakujem.

Reakce: 5

Podání kombinace LHRH analog a DOC je tohoto nemocného možné, podle výstupu studií i vhodné. Je si však třeba uvědomit, že podání DOC pacientovi v této indikaci je off label se všemi důsledky aplikace.

MUDr. Michaela Matoušková
MUDr. Michaela Matoušková 12. 10. 2015 16:43

CHT bych u nemocného nepodal. Je-li asymptomatický, kvalitu života bychom mu pouze zhoršili. K CHT bych sáhl až po vyčerpání možností hormonoterapie.

Při dobré odpovědi na LHRH bych léčbu neměnil, se změnou protinádorové léčby bych vyčkal až do fáze CRPC.

prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc.
prof. MUDr. Marek Babjuk, CSc. 14. 10. 2015 10:14

S chemoteraií bych nepospíchala, zejméně ne v době, kdy pacient ještě reaguje na hormonální terapii a je asymptomatický. Sáhla bych po ní až v situaci, kdy bude HRT neúčinná.

Vyjádření lékaře k doporučení kolegia

Ano , ďakujem veľmi pekne za všetky komentáre - rozhodla som sa v zhode s vyššie uvedenými názormi. So zavedením recentných výsledkov KS s docetaxelom do praxe budeme asi ešte skôr zdržanliví. Ešte raz ďakujem za čas a názor.

Tazatel byl s doporučeními spokojen